vrijdag 27 november 2015

Pak je pakjes


Het is weer bijna zover pakjesavond. De goed heiligman komt langs met zijn kadootjes en deelt ze uit aan de zoete kindertjes. Tevens een goede reden om een keer in het jaar je van je creatieve kant te laten zien en aan de slag te gaan met surprises of het bijzonder inpakken van kadootjes. Wat al een surprise op zich is als je maar creatief genoeg bent. Ook wanneer je alleen van plan was een gedicht te schrijven dan zorgen deze creatieve pakjes voor een extra surprise. Daarom deze blog vol met creatieve inpak ideeën. Ga aan de slag en maak van jouw pakje iets bijzonders zodat de surprise extra groot wordt. Maar natuurlijk kunnen de pakjes als je extra je best doet ook een hele tijd als mooi decoratie materiaal dienen voor in je interieur al is het maar om de gezellige Sinterklaas sfeer in huis te halen.


Startend met een simpele basis van kraft papier van waaruit je verder kunt gaan versieren. Of voor de minimalisten onder ons houd het simpel en omwikkel je pakje met alleen een touw en een gepersonaliseerd naam kaartje.  

 


Een andere simpele basis is het verpakken met print papier van waaruit je ook verder aan de slag kunt met versieringen. Erg handig dus want print papier hebben we altijd wel in huis. Heb je bijvoorbeeld nog een laatste restje pak papier over gooi het dan niet meteen weg. Je kunt het nog heel goed gebruiken als versiering of een rand of vlak om je basis verpakking heen. Ook voor het maken van versieringen kun je je print papier heel goed gebruiken vouw er bijvoorbeeld een mooie waaier van.   Goedkoop, gratis en milieu vriendelijk doordat je dit verpakkings materiaal hergebruikt. Het gebruiken van oude kranten, tijdschriften pagina’s of boek pagina’s als verpakking. Owja en het is ook nog eens uniek. Het verpakkings materiaal op zich vertelt al een verhaal daarbij vertelt het iets over jou en de tijd waarin we leven (in het geval van de krant). Erg veel meer versiering heeft deze verpakking dus niet nodig. Voor iemand die van lezen houd is dit een erg leuk idee maar ook kun je zorgvuldig een onderwerp kiezen (uit bijvoorbeeld een tijdschrift) die bij jou cadeau ontvanger past. Zo wordt je pakje persoonlijk en van jou.     


 

Een ander goedkoop en duurzaam verpakkings materiaal is stof. En daarnaast ook weer persoonlijk omdat de lap stof ooit van jou was misschien wel een oud kledingstuk. Dus heb je oude theedoeken, dekbedden, kleding etc. niet weg doen. Kijk hoe snel en handig je pakje met een persoonlijk lapje stof is omwikkeld. Om het extra spannend te maken voor de uitpakker is het leuk om het pakje dicht te naaien zodat het lastiger wordt het pakje te openen. Maar omwikkelen met touw werkt ook heel goed en er is geen plakband bij nodig.

Ook doosjes kun je leuk hergebruiken en ze zorgen daarnaast voor een verrassings effect bij de ontvanger omdat niet te raden is aan de vorm wat er in het pakje zit. Dus oude parfum doosjes, en andere verpakkings materialen niet weg gooien maar hergebruiken. Ook weer goedkoop en duurzaam. Daarnaast kun je met een doosje kwa versieringen alle kanten uit. Je kunt het doosje nog inpakken met pakpapier of verven in de gewenste kleur of de bovengenoemde verpakkingen rondom het doosje toepassen. Ook bied een doos bescherming aan je pakje voor kwetsbare of moeilijk inpakbare (door de vorm) pakjes. Je hoeft niet eens een cadeau in het doosje te hebben het is ook heel leuk als versiering in je interieur. 
  

Eenmaal voor een basis verpakking gekozen dan kun je je pakje persoonlijker gaan maken door zelf creatief aan de slag te gaan. Maak van je pakje een waar kunstwerk door te verven het wordt zo bijna zonde om je pakje te openen! Door een kleur te kiezen die bij de ontvanger past laat je zien dat er over na is gedacht en bovendien met jou persoonlijke handtekening.    


Of ga aan de slag met de polka dot, geknipt, geverfd, geplakt als confetti onwillekeurig verspreid of netjes in een patroon niet is te gek en altijd feestelijk. Klein of groot, getekend, gestempeld of gedruppeld. Ook neemt de polka dot graag andere vormen aan bijvoorbeeld in een hartje of  die van veertjes.  


   

Ook erg feestelijk zijn deze pompoentjes gemaakt van touw waarmee het cadeau meteen omwikkeld wordt of kleine pompoentjes als polka dots geplakt. Of bevestigd aan een tak versierd als bloemen. Waarnaar je ook de persoonlijke smaak van de ontvanger kunt aanpassen.  

 
 

Zeg het met omwikkeling van je pakje en maak er je versiering van. Bijvoorbeeld met touw of wol, verschillende kleuren naast elkaar in regenboog kleuren of gewoon een kleur. Lekker veel is leuk waardoor het spannender en lastiger wordt het pakje open te krijgen. Zo wordt de verassing alleen maar groter. Of brei een lint en omwikkel vervolgens deze.

De meest klassieke variant van het omwikkelen en versieren van je pakje is die met lint. Voor degene die een stijlvol cadeau wil geven zit bij lint altijd goed. Je vindt lint ook in allerlei varianten zoals, fluweel, zijden, vol met glitters, met polka dots of andere patronen, kant noem maar op. Wanneer jij nog een bijzondere variant hebt ontdekt dan zie ik de foto graag verschijnen. Het lint is altijd samengebonden in de vorm van een strik.


Zo’n strik hoeft niet van lint te zijn je maakt hem ook heel gemakkelijk zelf van stroken papier.

 
Nog een klassieke vorm van het omwikkelen van je pakje is het omwikkelen met kant. Misschien denk je dat dit niet zo past bij Sinterklaas maar als ik je nou vertel dat in de kleding van Sinterklaas ook kant zit. Met de juiste combinaties van stoffen en materialen kan dit juist een perfect Sinterklaas cadeau zijn met een toevoeging van de Sint zelf. Je kunt het kant ook zelf knippen van papier.

   Omwikkel je pakje met slingers of maak deze slingers gemakkelijk zelf door ze in te knippen.

Laten zien dat de pakjes door zwarte piet zijn ingepakt versier je cadeau dan met veren, zo laat zwarte piet ook zijn ‘veerdruk’ achter. Je kunt daarvoor echte veren gebruiken maar je kunt ze ook zelf maken. Geef de veren een feestelijk kleurtje door ze bijvoorbeeld (gedeeltelijk) goud te verven / spuiten.   

 

 

Ook een duidelijke Sint handdruk zijn letters, deze kun je terug laten komen door het eerder vernoemde kranten of boekenpapier. Maar ook door er een grote Sinterklaas letter aan te hangen waarmee je meteen duidelijk maakt voor wie het cadeau bestemd is.  


Is jou ontvanger een echter natuurliefhebber of houdt hij / zij van bloemen, doe hier dan iets mee in de versiering van je pakje. D.m.v. het versieren met echte (gedroogde) bloemen en planten.

Bloemen vereeuwig je door ze van papier te knutselen, ga na wat de favoriete bloem van je ontvanger is en probeer deze zo goed mogelijk na te maken. Ook al zal de bloem niet precies echt lijken het is er in ieder geval een die uniek is en door jou gemaakt. Dat zal de bloem en het pakje nog bijzonderder maken. 
 
 Heb je door al deze pakjes ook zo’n zin gekregen in pakjesavond? En kan je niet wachten om je schoen te zetten? Heb geduld en geef Sinterklaas en zijn pieten de tijd om deze blog te lezen en de pakjes voor ieder zorgvuldig in te pakken. Begin vast aan je gedicht en voor je het weet is het heerlijke avondje gekomen. Iedereen wens ik dat fijne heerlijke gezellige avondje dat avondje van Sinterklaas. En voor alle hulp pieten succes en vergeet niet te genieten! En ik ben benieuwd naar jullie resultaten…

Door: Marene van de Goor #pakjes #inpakken #DIY #Sinterklaas #Sint #kado #cadeau #interieur #interieurdecoratie #pakjesavond #surprise #5december #sint #piet #sintenpiet #heerlijkavondje 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten