maandag 27 juli 2015

Van oude stadskwekerij tot kwekerij restaurat


Hotspot: Restaurant de Kas Amsterdam, zet al jaren de toom op het gebied van het bereiden en kweken van biologisch voedsel. Deze nieuwe trend volgen zij al jaren.
Restaurant De Kas gelegen in park Frankendael te Amsterdam in de voormalige stadskwekerij, heeft sinds 2001 een uniek concept.
“Bij De Kas zijn we ervan overtuigd dat eten het best smaakt als het bereid is met super verse ingrediënten, geteeld en geoogst met respect voor de natuur” zoals zij het op hun website omschrijven.

restaurantdekas.nl

Bij restaurant De Kas eet je letterlijk in de Kas zelf het enige waarmee de ruimtes van eet gedeelte en ‘kas’ gedeelte onderscheiden worden is een hoge glazen wand zodat je wel ín de ‘kas’ kan kijken tijdens het eten.
Bijna alles wat je op je bord krijgt wordt er dan ook zelf gekweekt en verbouwd.
Ook in de aangrenzende tuin wordt voedsel en kruiden verbouwd en aan het restaurant zelf grenzen kweekkassen.
Maar zelfs dat is niet genoeg, om voldoende voedsel te kunnen verbouwen beschikken ze over een akker die 10 km buiten Amsterdam in de Beemster ligt. Op deze akker worden in de volle grond seizoens groenten geteeld.
De oprichter van De Kas Gert-Jan Hageman is zich sinds 2008 volledig op de kwekerij gaan richten, en is nu dagelijks bezig met het oogsten en wieden van de kruiden en groenten. Regelmatig wordt hij hierbij bijgestaan door de koks en bedieningsmedewerkers van De Kas. Om de gasten van zo vers mogelijke ingrediënten te voorzien wordt er dagelijks geoogst tijdens zonsopgang. Omdat het niet mogelijk is om alles zelf te verbouwen wordt er aanvullend op de eigen oogst verse ingrediënten ingekocht bij milieubewuste boeren in de omgeving van Amsterdam.

“Bij koken hoort diep respect voor het ingrediënt. Eenvoud en herkenbaarheid, daar draait het om bij De Kas."Bas Wiegel & Jarno van den Broek chef-de-cuisine & chefkok
delish.com
restaurantdekas.nl

foodnouveau.com

 De keuken staat nu onder leiding van Bas Wiegel en Jarno van den broek. De groenten en fruitsoorten die geserveerd word door De Kas zijn vaak ‘vergeten’  omdat ze niet passen in de grootschaligheid van deze tijd.  Er is dagelijks een menu wat samengesteld is afgestemd op de oogst van de eigen kwekerij. De recepten zijn geïnspireerd op de mediterrane keuken van het platteland. Belangrijk hierbij is het super vers zijn van de lokale groenten. Met het bereiden ervan wordt rekening gehouden dat de authentieke smaak het best behouden blijft.  Het recept wordt eenvoudig maar ook stijlvol gepresenteerd, er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt bloemenblaadjes ter versiering. De groenten worden gecombineerd met vlees of vis.
Voor het bereiden wordt vaak gekozen voor bakken, stoven of roosteren op open vuur.

hotze.nl
restaurantdekas.nl
hotze.nl

"Een keuken omringd door vruchtbare grond waar groenten en kruiden welig tieren… Waar het daglicht aan alle kanten naar binnen valt en waar de koks zich dagelijks kunnen vermaken met wat het seizoen hen aanreikt. Het lijkt een voor de hand liggende gedachte, maar ik heb twintig jaar tussen witte tegels onder TL buizen staan koken voordat ik er opkwam.” Oprichter De Kas: Gert-Jan Hageman.
retaildesignblog.net

Chef kok Gert-Jan Hageman stuitte tijdens een wandeling in 1997 in park Frankendael op het terrein van de oude stadskwekerij. De Chef kok met een Michelinster had in die periode genoeg van het werken onder felle tl lampen en in steriele keukens en was toe aan iets nieuws.
Tevens werd hij geïnspireerd door Walter Abma die een grote moestuin bewerkte in Noord-Holland en oude groenten en fruitrassen verbouwden. Rassen die niet veel meer werden geteeld maar heel veel smaak hebben. Zo kwam Hageman op het idee voor restaurant De Kas. En werd het de nieuwe invulling voor de oude stadskwekerij uit 1926, die al op de nominatie stond voor de sloop.
Het gebouw van 8m hoog werd herbouwd tot restaurant en kwekerij, en restaurant De Kas was in 2001 geboren. Zo ook de schoorsteen die dienst doet als rookkanaal voor de open haard.
De oude dakspanten van de oude stadskwekerij zijn opnieuw gebruikt in de eetzaal.
Met een uniek concept waarin eigen producten worden gekweekt en die direct van het land bereiden en eten. Eten in een fraaie lichte ruimte met glas waarbij de gasten een blik kunnen werpen in de kweekkas. Aangrenzend aan het restaurant vind zich een moes- en kruidentuin waarin je op een zonnige dag ook heerlijk van het eten kunt genieten. De eetzaal is ingericht naar  een ontwerp van Piet Boon, de eetzaal is neutraal gehouden om de aandacht van het omringende groen niet af te leiden.
Eten in restaurant de kas is geen dag hetzelfde, niet alleen het menu verandert regelmatig met seizoens producten, maar ook de sfeer in het restaurant past zich dagelijks aan. Het weer en de seizoenen bepalen mede de sfeer binnen, op een zonnige dag heb je niets anders nodig om de sfeer te bevorderen de zon doet zijn werk wel. Maar regent het dan heeft dit ook zo zijn effect op de sfeer binnen ook dan kan het knus en gezellig zijn wanneer sfeerverlichting en kaarsen worden aangestoken. Een ding is zeker je kunt er altijd genieten van de natuur terwijl je droog blijft.  

restaurantdekas.nl

restaurantdekas.nl
restaurantdekas.nl

retaildesignblog.net
weheart.com

purelyconsumed.wordpress.com
ladyironchef.com


remodelista.com
meinlykkelig.blogspot.de


 Ik vind dit een erg uniek concept, zeker gezien het concept al sinds 2001 van kracht is en toen dus zijn tijd en trends al ver vooruit was. Het concept wordt nog meer versterkt door de architectuur van het gebouw wat meteen een kas uitstraalt en het ook is. Zo is van een afstand het concept van het restaurant al duidelijk en voelbaar. Bij het lezen van de website en het concept (die worden geïllustreerd door foto’s)wordt een duidelijk beeld geschetst van de beleving, zodat de gast zich kan voorstellen hoe een bezoek aan het restaurant moet zijn. Voor een lunch betaal je bij restaurant de kas v.a.€18,50 en voor een 3 gangen diner €49,50, dit vind ik een goede prijs kwaliteits verhouding, je betaalt misschien iets meer dan in een gemiddeld restaurant maar je krijgt er dan ook een unieke beleving voor en er is veel aandacht besteed aan het recept en de presentatie.
Ook vind ik het een interessant ‘weetje’ dat de oprichter en bedenker van De Kas geïnspireerd is geraakt door de locatie en de oorsprong van het gebouw, waaruit het concept deels is ontstaan. In combinatie met zijn passie voor het bereiden van eten.
Kortom ik vind restaurant De Kas een bezoekje waard en wil dit ook graag een keertje gaan beleven. Ik ben benieuwd wat jij vind van een concept zoals van restaurant De Kas, en hoe jij de beleving ervan ziet.Ik ben benieuwd naar wat jij van dit stuk vind laat het me weten in een reactie. 

remodelista.com
google.nl

babel-voyages.com
restaurantdekas.nl

tevami.com
flodeau.com

restaurantdekas.nl
restaurantdekas.nl

Tijdschrift MTC More Than Classic mei/juni 2014

Reastaurant De Kas
Kamerlingh Onneslaan 3
1097 DE Amsterdam
T (020) 462 45 62
F (020) 462 45 63
E info@restaurantdekas.nl 

restaurantdekas.nl


FOLLOW ME:

FACEBOOK / PINTEREST / INSTAGRAM Geen opmerkingen:

Een reactie posten